Koç Üniversitesi araştırmacıları, askeri araçların karayolunda konvoy halinde hareket ettiği sırada haberleşme için kullandıkları radyo frekansı (RF) sistemlerinin yerine geçebilecek güvenli görünür ışık iletişimi (VLC) altyapısı geliştirdi. Bu yeni iletişim sistemi, araçlar arasındaki veri aktarımını daha güvenli hale getiriyor.
Karayolunda seyreden askeri araçlar, diğer araçlardan gelebilecek herhangi bir saldırıyı önlemek için konvoy yapısını korumalıdır. Konvoydaki ilk veya son araç taktik komuta aracıdır ve gerektiği durumlarda komut vermek için diğer araçlara veri iletimini başlatır. Mevcut durumda bu iletişimin sağlanması için radyo dalgaları (RF) kullanılıyor. Radyo dalgalarının karıştırma ve yanıltma gibi güvenlik saldırılarına karşı açık olduğu biliniyor. İletim menzilindeki herhangi bir düşman cihazı, askeri araçlar arasındaki iletişimi engellemek için bazı sinyaller gönderebilir. Bu da iletişimin kesintiye uğramasına ve istenmeyen kazaların yaşanmasına neden olabilir.
Koç Üniversitesi’nden Seyhan Uçar, Sinem Coleri Ergen ve Öznur Özkasap’ın önderlik ettiği araştırma grubu tarafından geliştirilen güvenli askeri ışık iletişim protokolü (SecVLC), veri aktarımına yalnızca hedef araçların katılması için VLC’nin yönlü özelliğini kullanıyor. Diğer bir taraftan araçlar, gizli bir anahtarı paylaşmak için kızılötesi ışınları kullanıyor. Araçlar arasında aktarılan veri bu gizli anahtarla şifreleniyor. Şifreli veriler, çift yönlü iletişim altyapısıyla araçlar arasında güvenli bir şekilde aktarılabiliyor.
Görünür ışık iletişimi (VLC), dijital bilgileri taşımak için görünür ışık spektrumunda modüle edilmiş optik radyasyon kullanan nispeten yeni bir iletişim teknolojisidir. SecVLC sisteminde her aracın LED farlarına bağlı bir verici ünitesi bulunuyor. Verici ünitesi, LED farların ışığını kontrol ederek bir mesaj yayıyor. Öndeki aracın tamponunda bulunan alıcı ünitesi de iletilen verileri yakalıyor. Sistemin kötü niyetli kişilere karşı korunması için her veri aktarımında gizli anahtar güncelleniyor.
Araştırmacılar, SecVLC’nin dış mekan senaryolarında uygunluğunu deneysel olarak değerlendirdi ve askeri iletişimi güvenli hale getirmek için uygulanabilir olduğunu gösterdi. Araştırmacılar gelecekte, SecVLC protokolünü, farklı ışık, sıcaklık ve nem koşullarında yüksek hızlı veri iletişimi için geliştirmeyi planlıyor.